Terug

 

 

Frank’s kruidenkastje

Vadouvan is de Franse versie van een specerijenmengsel uit India. De smaak is heel kenmerkend en aromatisch: pittig, licht zoet en rokerig. Heerlijk bij pompoensoep, curry of stoofschotels.

Tandoori Masala is een Indiaas mengsel van kruiden, dat van oorsprong wordt gebruikt in gerechten uit de ‘tandoor’ of klei-oven. De originele smaakcombinatie bestaat uit gember, foelie en kaneel: een heerlijke melange van fris, warm en zoet. Geschikt voor curry, zoete aardappel of kip.

Chimichurri is een traditionele Argentijnse marinade, met een frisse en pittige smaak. Heerlijk bij steak, witvis en dipsaus.

De Cajun kruidenmengeling is bedacht door de gelijknamige bevolkingsgroep in de Amerikaanse staat Louisiana. Het licht pittige, typerende aroma bestaat uit de warme, nootachtige smaak van komijn, de fruitige smaak van paprika en de pittige smaak van chili. Heerlijk bij kip of aardappel.

De Italiaanse kruiden van Verstegen bestaan uit basilicum, tijm, oregano en bonenkruid.

Kurkuma geeft een aardse smaak aan stoofgerechten. Je kunt het ook gebruiken om sauzen en soepen te verrijken. Ook geeft kurkuma de bekende gele kleur aan kerrie. Gemalen kurkuma staat ook wel bekend als koenjit.

De gedroogde rozemarijnblaadjes zijn heerlijk van smaak, maar doseer met mate vanwege de sterke smaak. Lekker over gebakken aardappelen, bij vlees, lam, kip, vis en in de soep.

Knoflook behoort, net als ui, prei en bieslook, tot de looksoorten. Een bekend specerij met een scherpe en krachtige geur. Geschikt voor pasta's, stoofschotels, maar ook dressings en marinade's worden op smaak gebracht met knoflook.

Paprikapoeder wordt gebruikt voor het kruiden van diverse lichte producten, zoals: vis, aardappelen, eieren en kaasschotels. Daarnaast is paprikapoeder een belangrijk bestandsdeel van stoofschotels zoals goulash.

Chilipoeder is de verzamelnaam voor een pikant meervoudig specerijenmengsel waarin 4 tot 20 verschillende specerijen en kruiden, zoals Cayennepeper, komijnzaad en oregano verwerkt kunnen zijn.

Kaneel is de binnenste laag van de bruine bast van de 'kaneelboom'. De bast krijgt vanzelf zijn ronde vormen door het drogingsproces. Het wordt meestal gebruikt in zoete gerechten als cake, koek, ijs, pudding en chocolademelk. Kaneel wordt ook veel in de Aziatische en Oosterse keuken gebruikt.

Deze extra sterke zwarte peper is van Indiase oorsprong. Tellicherry peper heeft een intens aroma en een zeer scherpe en beslissende smaak.perfect voor wie houdt van zeer sterke, intense smaken.

Nootmuskaat heeft een warm en heel aromatische karakter, met een vleugje kruidnagel en een diepe, bitterzoete, houtachtige smaak. Lekker over bloemkool, witlof, sperziebonen en asperges.

Koriander heeft een sterke smaak van salie, peterselie en citroen. Toepasbaar in o.a. gehaktschotels, visgerechten, stoofpotten en soepen.

.

Lees meer: Minder zout?


 

    Naar boven 31-10-2024 12:28